

## 6th – 8th September 2019

# Festival/Events Programme

### FRIDAY

7.15pm Event Opening by Andy Clements and Mike Dilger

**7.25pm** Carl Zeiss Award for best rarity submission by British Birds

**7.45pm** 'How to be an Urban Birder' by David Lindo

9.00pm Bat Walk – (Meeting point 1.)

#### SATURDAY

6.00am Migration Watch & Sea

Watching

(drop in until midday)

6.30am Ringing Demonstrations:

Church Field (drop in)

7.30am BTO Migration Walk: Triangle

(Meeting Point 2. 2 hours)

British Birds Migration Walk:

Sammy's Point

(Meeting Point 1. 2 hours)

Migration Walk: Westmere

Farm/Beacon Lane

(Meeting Point 1 2 hours

(Meeting Point 1. 2 hours)

7.45am Migration Walk: Spurn Peninsula

Full peninsula walk

(Meeting Point 3. 5 hours. 6 mile

round walk)

8.00am Migration Walk: Easington

(Meeting Point 1. 1.5 hours)

8.30am Moth Trapping (Kew. 1 hour)

**10.00am** Yorkshire Coast Nature & Start Birding 'Wader ID for beginners'

(Meeting Point 1. 2 hours)

10.30am Photography Workshop

(Book in advance at Reception)

11.00am Outdoor Art Class with

Darren Woodhead

(1.5 hours) – book in advance at

reception on arrival

**12.00pm** Lecture at Westmere Farm: 'The amazing bottleneck of Besh

Barmag in Azerbaijan' by Shaun

Robson

12.30pm Spurn Book Caricatures by

John Law

12.45pm Lecture at Westmere Farm:

'Flying high - insect migration

from Africa to England' by Rebecca Nesbit

1.30pm

Lecture at Westmere Farm: 'Champions of the flyway -

Israel' by Mark Pearson

2.15pm Unveiling of memorial to Roy

Taylor in Church Field

2.45pm Migration Walk: Triangle

(Meeting Point 2. 2 hours)
Michael Flowers Migration
Walk: Sammy's Point
(Meeting Point 1. 2 hours)

Migration Walk: Westmere

Farm/Beacon Lane
(Meeting Point 1. 2 hours)

3.00pm Migration Walk: Easington

(Meeting Point 1. 1.5 hours)

5.00pm Want a break from the birding?

Chill out with some awesome light entertainment provided by some of the best musicians in

town

5:00pm Hog Roast: Westmere Farm

7.15pm Martin Garner Spurn Young

Diedoe Award proceed by Add

Birder Award presented by Mike

Dilger & Andy Clements

7.45pm Andy Roadhouse Memorial

Lecture - 'Dispersal, migration and speciation in birds' by Per

Alström

8.45pm The Prize Draw

9.00pm Join us for drinks in The Crown

& Anchor Pub

#### SUNDAY

6.00am Migration Watch & Sea

Watching (drop in until midday)

6.30am Ringing Demonstrations:

Church Field (drop in)

7.15am BTO Migration Walk: Triangle

(Meeting Point 2. 2 hours)

Migration Walk: Sammy's Point

(Meeting Point 1. 2 hours)

Michael Flowers Migration Walk: Westmere Farm/Beacon

Lane (Meeting Point 1. 2 hours)

7.45am Migration Walk: Spurn Peninsula

Full peninsula walk (MeetingPoint 3. 5 hours. 6 mile round walk)

British Birds Migration Walk:

Easington

8.00am

(Meeting Point 1. 1.5 hours)

8.30am Moth Trapping (Kew. 1 hour)

9.00am Photography Workshop

(Book in advance at Reception)

10.00am Yorkshire Coast Nature & Start

Birding 'Wader ID for beginners'
(Meeting Point 1. 2 hours)
BTO Wader Watching (Meeting)

Point 3. 1.5 hours)

10.30am Plant Walk with John Law

(Meeting Point 1. 1.5 hours)

11.00am Outdoor Art Class with Darren

Woodhead (1.5 hours)

– book in advance at reception

12.15pm Lecture at Westmere Farm:

'Identification of vagrant Asian Leaf Warbler in Europe' by Per

Alström

1.00pm Spurn Book Caricatures

by John Law

1.15pm Lecture at Westmere Farm:

'Keeping track of our migrant

birds' by Dawn Balmer

2.00pm Lecture at Westmere Farm:

'Nocturnal Migration - things

that go tseep in the night' by

Simom Gillings

2.30pm Michael Flowers Migration Walk:

Triangle (Meeting Point 2. 2 hours)
Migration Walk: Sammy's Point

(Meeting Point 1. 2 hours)

Migration Walk: Westmere

(Meeting Point 1. 2 hours)

Farm/Kilnsea Wetlands

4.30pm Festival Closes

Note: Young people's activities over the

weekend - ask at Reception

HIGH TIDE ON SATURDAY IS 12.37PM

(5.8M)

HIGH TIDE ON SUNDAY IS 1.59PM

(5.6M)

Mike Dilger and David Lindo will be joining various walks and demonstrations throughout the weekend

Thank you to Yorkshire Wildlife Trust for allowing access onto the peninsula for the Festival